Wat neem je mee op reis?

Je kent dat wel: op je eerste vakantiedag wil je videochatten met het thuisfront om te laten zien wat een geweldige kamer je voor maar 25 euro kreeg in een vijfsterrenhotel in Marrakesh, en dan kom je er pas achter – oplader van je laptop thuis vergeten! Je haat het, maar je moet weer toegeven: die ouwe van je had toch gelijk. Zoals altijd. Bijna altijd. Pa had het wel tien keer gezegd: “Maak nou een checklist. Dan weet je zeker dat je niets vergeet.” Maar ja – eigenwijs als je bent…

Vraag 1: waar?

Dus zullen we je in een paar stappen laten zien hoe je voortaan een checklist maakt voor je vakantiebagage. Als eerste trappen we een open deur in, want het allereerste wat je moet weten (maar dat weet je al wanneer je begint in te pakken, als het goed is): wáár ga je naar toe? Het maakt namelijk veel uit of je naar de stranden van Ipanema in Brazilië gaat, of de kerstdagen in het Oekraïense Kiev wilt doorbrengen – duh! Want laten we eerlijk zijn: een zonvakantie is toch niks zonder je favoriete merk zonnebrandcrème?

Vraag 1 is dus: wat heb ik voor deze specifieke bestemming nodig? Dat kan zijn een extra tube zonnebrandcrème, verrijkt met vitamine E, arganolie en aloë vera-extract, maar ook bijvoorbeeld een verplichte vaccinatie tegen gele koorts. Of heel simpel: heb je wel of geen visum nodig? Indien ja, hoe oud mag het visum zijn bij aankomst? En hoe lang moet je paspoort nog geldig zijn om ook het visum geldig te laten zijn? Want in sommige landen is je visum niets waard als je paspoort niet nog minimaal – ik noem maar wat – zes maanden geldig is en vaak krijg je überhaupt geen visumstempeltje als je pas spoedig vervalt.

Stap 2: hoe

Je checklist maak je het makkelijkste in een Word-tabel of in een Excel-sheet. In die twee kun je namelijk categorieën en subcategorieën maken, met daarin opsommingen met hokjes om af te vinken: wel zo overzichtelijk. Het eerste wat je dus doet, is een aantal categorieën maken. In je Word-tabel of Excel-sheet zou het er, onderverdeeld in categorieën en subcategorieën, zo kunnen uitzien:

Reisdocumenten

  • Paspoort
    • Hoe lang moet je pasje nog geldig zijn bij aankomst in het vakantieland?
    • Moet hij verlengd worden?
  • Visa
    • Heb je er één of meerdere nodig, bijvoorbeeld omdat je tussenstops maakt waar je enkele dagen wilt blijven hangen?

Denk bij subcategorieën aan een kopje ‘Nodig’ met daarin vaccinaties. Misschien raar, maar denk ook aan je trouwboekje. In sommige islamitische landen – Marokko bijvoorbeeld – is het handig wanneer je kunt bewijzen dat je wettelijk getrouwd bent, zodat je niet per ongeluk wordt gearresteerd wegens prostitutie.

Sociale media

Zo stel je ook de rest van je checklist op: eerst de hoofdzaken bepalen (reisdocumenten, geld, medicijnen, elektronica) en dan per ‘hoofdzaak’, eigenlijk dus per ‘Categorie’, subcategorieën waarin je groepsgewijs gaat invullen waar je absoluut aan zou moeten denken. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld hier of hier

Bonustip: in de VS mag de immigration officer inzage vragen in je social media-accounts. Het kan verstandig zijn die vooraf even door te nemen en alles te verwijderen wat uitgelegd zou kunnen worden als sympathie voor terrorisme. Jij zou namelijk de eerste niet zijn die het land niet binnenkomt vanwege een ‘fout’ Facebookaccount.-.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *