Wat je moet weten over de Top 10 warmste landen van de wereld

Wie in oktober nog een beetje zon wil oppikken, zou een weekje Tenerife, Lanzarote of Malta kunnen boeken. Daar is het aan het begin van onze herfst nog altijd een graadje of 25. Als dat je nog te fris is, zou je de Seychellen kunnen overwegen: 29 graden, of zelfs Dubai, waar de thermometer met gemak de 31 graden haalt. Maar weet je nog, die 22e augustus van 1944? Bijna 38 graden werd het die dag, de heetste zomerdag sinds 1894. Temperaturen die Dubai frisjes doen lijken.

Veertig graden plus

Onze heetste dag stelt niets voor in vergelijking met Dallol in Ethiopie, waar het kwik met gemak naar de 47 graden klimt. Wat tamelijk koel is, als je net uit Timboektoe komt. In mei en juni is de 49 daar vrij normaal, meldt hun Wikipedia-pagina. Niet vreemd wanneer je bedenkt….

dat deze stad in Mali tegen de Sahara aanligt. Behalve uit de stripverhalen van Kuifje is Timboektoe ook bekend als bakermat van islamitische wetenschap. Hetzelfde geldt voor Kebili, dat zo’n beetje in het midden van Tunesië ligt. Vanwege de nabijheid van de woestijn zal het je niet verbazen dat de temperatuur hier in de zomermaanden gemakkelijk tegen de 55 graden aan schuurt. Vergelijkbare temperaturen zul je tegenkomen in het Lege Kwartier, zoals ar-Rub’ al-Hali in het Arabisch heet. De grootste aaneengesloten zandwoestijn ter wereld en tevens een van de droogste gebieden ter wereld waardoor het praktisch onbewoonbaar is, maar wel met enorme voorraden aardolie onder het zand.

Juweeltje

Toch groeien er gewoon planten, vertelt Columbus Travel. Dat is trouwens een bekend verschijnsel: het regent uiterst zelden in een woestijn, maar na zo’n bui barst vaak een uitbundige plantengroei los. Nog zo’n woestijnstad met een verwoestende hitte: Ghadames, het “Juweel van de Woestijn”, de “Parel van de Sahara”, waar ook temperaturen van minstens 55 graden voorkomen, maar zo’n bijzondere bestemming dat de Unesco de stad plaatste op de Werelderfgoedlijst. Heel apart zijn bijvoorbeeld de straten: de daken van de huizen zijn onderling verbonden zodat je altijd in de schaduw loopt. De overdekte straat wordt vooral door mannen en kinderen gebruikt; voor vrouwen zijn er de straten op de daken, waar zij zich van het ene huis naar het andere of zelfs naar een andere wijk kunnen begeven. Op deze website zie je prachtige plaatjes van Ghadames.

Recordoverzicht

De heetste plekken van de wereld vind je vaak, maar niet uitsluitend rond de Sahara:

  • Behalve Timboektoe hoort ook Araouane (met 300 inwoners) in Mali op het recordlijstje met 55,4 graden, gemeten in 1945.
  • In de Verenigde Staten ligt Death Valley, de Vallei des Doods was het op 56,7 op de schaal van Celsius (10 juli 1913).
  • In de Libische stad El Azizia werd op 13 september 1922 een tiende graad hoger gemeten, de hoogste handgeklokte waarde ooit.
  • Waar je airco nooit mag uitvallen: in de Dasht-e Lut (Woestijn van de Leegte), bekend om de yardangs – geribbelde bergruggen – constateerde een satelliet in de periode 2003 – 2005 een grondtemperatuur van bijna 71 graden. Deze woestijn in het zuidoosten van Iran, met prachtige steenwoestijnen en zandduinen, staat ook op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Dus mocht het weer de komende maanden tegenvallen: er zijn genoeg plekken waar jij je koude botten weer kunt opwarmen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *